mandag den 11. september 2017

Naturen – det billige skidt?

Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, de bølgende kornmarker stod gule og flotte. Det hele så ganske kønt ud.
Men hov! Det var mange år siden, at nogen havde set en stork, der gik rundt på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk. Der var nemlig ikke længere særlig mange eng- og vådområder.
Der var heller ikke så mange insekter som tidligere. Og hvor var lærkerne og viberne blevet af?

De kæmpestore korn- og rapsmarker er selvfølgelig smukke. Men hvis man ser bort fra korn- og rapsplanterne, er markerne næsten lige så golde som en ørken.
Nogle landmænd forsøger at modvirke de værste bivirkninger ved den ensformige monokultur. De etablerer for eksempel lærke- og vibepletter i form af udyrkede felter i det intensivt dyrkede agerland.
Men sådanne private initiativer er næppe tilstrækkelige til at øge naturkvaliteten i det åbne land. Hvis vi skal standse tilbagegangen i biodiversiteten, bør vi lave en overordnet naturplan for kommunen.

Et vigtigt element i naturplanen må være, at kommunen i samarbejde med landmændene får igangsat arbejdet med at etablere ”grønne korridorer”, der knytter kommunens naturområder sammen, så vilde planter og dyr får bedre mulighed for at sprede sig.
De grønne korridorer kunne med fordel forsynes med stiforbindelser, så kommunens borgere fik flere rekreative muligheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar