tirsdag den 17. oktober 2017

Afskaf lokalelejen for idrætsforeningerne

Det er nok en overdrivelse at kalde hallejen for en skat på frivilligt arbejde. Men det er en kendsgerning, at mange trænere og ledere bruger meget af deres tid på at skaffe penge til lokalelejen. De frivillige bruger meget af deres tid på at arrangere loppemarkeder, at jagte sponsorer, at lave indtægtsgivende arrangementer, at få deres medlemmer til at sælge lodsedler og så videre.
Men trænerne og lederne burde jo ikke bruge deres energi på at skaffe penge til hallejen. De burde i stedet bruge tiden på at drive og udvikle foreningerne.

Manglende tid er den primære begrundelse blandt de 60 procent af befolkningen, som ikke arbejder frivilligt, når de bliver spurgt om, hvorfor de ikke udfører en frivillig indsats. Det viser den nye frivillighedsundersøgelse, som Rambøll har lavet for Børne- og Socialministeriet. Det er også manglende tid, der bliver angivet som den primære årsag for de personer, som overvejer at stoppe med at være frivillige.
Undersøgelsen slår også fast, at motivet for at blive frivillig først og fremmest bunder i interesse for selve foreningens virkeområde, fx den idrætsgren som er foreningens formål.
Derfor kan det ikke undre, at det nogle gange kan være svært at rekruttere nye frivillige, hvis de skal bruge meget af tiden på noget, som egentlig ikke angår foreningens formål og virkeområde.

Men hallejen udgør ikke kun en barriere for at rekruttere og fastholde de frivillige. Lokalelejen er også udtryk for forskelsbehandling. I Assens Kommune skal idrætsforeninger, der træner indendørs, typisk betale 50 kroner pr. time. Men foreninger, der for eksempel benytter kommunens udendørs boldbaner, slipper for at betale.
Hvis vi gør hallejen gratis, vil det skabe større ligestilling mellem idrætsforeningerne.

Det vil koste omkring halvanden millioner kroner at gøre foreningernes brug af hallerne gratis. Det er et lille beløb i kommunens samlede budget. Men det ville betyde meget for foreningerne, som måske ligefrem ville kunne sætte kontingentet lidt ned, så de kan få nogle flere idrætsudøvere med.

Hvis der bliver givet fri adgang til hallerne, kan kræfterne i højere grad bruges på det, som er foreningernes formål: At få flest muligt til at dyrke idræt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar